Kredieten met onroerend doel, met of zonder garantie, vallen onder de structuur van hypothecaire kredieten. Voor deze kredieten wordt een ESIS document afgeleverd met vermelding van:
Identiteit en statuut van kredietgever en bemiddelaar
De commissie
Soort krediet
JKP per voorschot
Debetrente
Notariskosten (zonder honorarium)
Dossierkosten, expertisekosten
De gevolgen van niet betaling
Andere aanverwante kosten “nevendiensten” zoals SSV, brand
Kredieten met roerend doel, met of zonder garantie vallen onder de structuur van consumentenkredieten. Voor deze kredieten wordt een SECCI document afgeleverd met vermelding van:
Identiteit en contactgegevens van de kredietgever/kredietbemiddelaar
Beschrijving van de belangrijkste kenmerken van kredietproduct
Soort krediet
De JKP
Duur van het krediet
Kredietbedrag
Voorwaarden en totaal af te betalen bedrag
Kosten van het krediet
Overige juridische aspecten die van belang zijn
Het hypothecair krediet wordt gedefinieerd als: het krediet bestemd voor het financieren van het verwerven of behouden van onroerende zakelijke rechten, toegekend aan een consument, en dat:
Naar aanleiding van de circulaire van de Nationale Bank, wordt de kredietgevers verzocht in hoofdzaak de kredietmogelijkheden te beperken tot een ontleningscapaciteit van 90% voor eigen woningen en tot 80% voor opbrengstpanden. Deze richtlijn zal onvermijdelijk een impact hebben op het huidig aanbod van de kredietgevers.
Op dit moment zijn alle kredietmaatschappijen aan het bekijken hoe gepast te reageren op deze richtlijn. In de loop van de komende weken zal pas duidelijk worden welke tarifering en acceptatiekaders van kracht zullen worden in 2020.
Moeilijkere Kredieten
Opbrengstpanden: onroerend goed in eigendom bestemd voor verhuur
Overbruggingskredieten: krediet met korte looptijd om een tijdelijk tekort aan financiële middelen op te vangen
Bijvoorbeeld: om de tijd te overbruggen tussen de aankoop van een ander huis en de verkoop van de oude woning.
Kredieten op termijn: ook bulletkredieten genoemd
Dit zijn kredieten waarbij gedurende de looptijd enkel rente betaald wordt en op de eindvervaldag het kapitaal terugbetaald wordt.
Centralisatie van schulden:
Samenvoegen van lopende kredieten waardoor er terug evenwicht gecreëerd wordt in het maandbudget.
Gemelde kredieten:
de Kredietcentrale van de Nationale Bank registreert informatie over alle kredieten die door consumenten voor privédoeleinden werden afgesloten, ook wanbetalingen of achterstallige betalingen van uw kredietcontracten (consumentenkrediet en hypothecair krediet) worden geregistreerd.
Aan de hand van uw vraag en de ons bezorgde info maken we een eerste analyse. Vervolgens zoeken we bij diverse kredietgevers naar de formules die het beste voldoen aan uw wensen. Hierbij houden we rekening met uw noden en uw budget.
In wederzijds overleg wordt uit de mogelijke voorstellen een aanvraag voor het krediet weerhouden en doorgestuurd naar de door u gekozen kredietgever.
Bij deze aanvraag dient u wel alle info te bevestigen door de bewijzen te leveren die de ons bezorgde info kunnen staven.
Bij acceptatie van uw dossier wordt door de kredietgever een aanbod opgemaakt dat wij samen met u doornemen vóór u het ondertekent. Uiteraard blijven wij ter beschikking als nadien, door omstandigheden, er nog bijkomende vragen zijn of problemen zich voordoen.
Uiteraard blijven wij ter beschikking als nadien, door omstandigheden, er nog bijkomende vragen zijn of problemen zich voordoen.
Het investeringskrediet: is een krediet op middellange of lange termijn en financiert meestal o.a.: